LÜKOVA MARMELADA

 

POTREBUJEMO:

  • 1 kg Ptujskega lüka
  • 3 žlice olivnega olja
  • 0,25 žličke soli
  • 2 ščepca sveže mletega popra
  • 6 žlic drobnega rjavega sladkorja
  • 200 ml rdečega vina
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 3 žlice belega vinskega kisa

 

PRIPRAVA:

Lüke olupimo in razpolovimo, izrežemo koreninske nastavke in jo narežemo jo na tanke lističe. V večji ponvi segrejemo olje  in nanj stresemo narezan lük, rahlo posolimo in popopramo. Lük na srednji temperaturi pražimo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Lük zalijemo z vinom in kisom, pustimo, da zavre. Znižamo temperaturo, dodamo sladkor in počasi kuhamo 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da večina tekočine povre. Marmelado nadevamo v kozarce, ki jih tesno zapremo. Ohlajene kozarce shranimo v temen in hladen prostor, kjer naj stojijo vsaj en mesec pred uporabo.

Scroll Up