Domov | Kuharski namigi | Porova zloženka s slanino

Porova zloženka s slanino

Sestavine za 8 oseb:

  • 2 žlici olja
  • 160 g na majhne kocke narezane slanine
  • 2 srednje velika pora
  • 1,2 kg krompirja za peko
  • 350 ml sladke smetane
  • 150 ml kisle smetane
  • 170 g naribanega sira (edamec, grojer, gauda)
  • 0,75 žličke soli
  • 0,25 žličke sveže mletega popra
  • 2 ščepca mletega muškatnega oreščka
 

Priprava: 

Pečico segrejemo na 180 °C. Krompir olupimo in narežemo na približno 0,5 cm debele rezine. Por očistimo in operemo, prerežemo na pol ter narežemo na ožje rezine.

V ponvi segrejemo eno žlico olja, na katerem med mešanjem hrustljavo prepražimo kocke slanine. Slanino odstranimo iz ponve in shranimo za kasneje. V ponvi segrejemo preostanek olja, dodamo por in pražimo toliko časa, da se zmehča. Po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ko se por zmehča, ponev odstavimo in por zmešamo s prepraženo slanino.

Globlji  pekač za narastke dobro namastimo in po dnu pekača razporedimo polovico krompirjevih kolobarjev. Prekrijemo jih z mešanico pora in slanine. Po zelenjavi potrosimo polovico naribanega sira. Po naribanem siru razporedimo preostale krompirjeve kolobarje.

Sladko smetano zmešamo s kislo smetano, poprom in soljo. S pripravljeno mešanico prelijemo krompirjevo zloženko, pekač pokrijemo z alu folijo in približno 60 minut pečemo v ogreti pečici, da se krompir zmehča. Po eni uri odstranimo folijo in po krompirju potrosimo preostanek naribanega sira. V ogreti pečici pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se sir po vrhu zlato rjavo zapeče.