Domov | Aktualne novice | Ptujski Luk z zaščiteno geografsko označbo

Slovenska avtohtona sorta, nakup možen na www.lokalno.je ali v Zeleni točki Btc Murska Sobota, kjer vas čakajo degustacije. 

Sorta Ptujska rdeča

Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo je slovenski sorti list vpisan kot sorta Ptujska rdeča. Naveden pa je tudi v katalogu sort Evropske unije in v opisu priporočenih sort poljščin in vrtnin, ki ga je izdal Kmetijski inštitut Slovenije. Ptujski lük je prva zaščitena slovenska zelenjava s certifikatom, zaščitena z geografsko označbo.
 

Tradicija in kultura dediščina lükarjev

Po starih legendah naj bi to čebulo na naše območje prinesli Turki in je nekoč pomenila glavni vir dohodka. Starejši lükarji pripovedujejo, da so lahko na 10ih arih pridelali dovolj lüka za štipendijo ali preživetje male do srednje kmetije. Največ so ga prodajali pozno v jesen in čez zimo, zato je morala biti debela, dobro posušena in pozno kaliti. V večini primerov so jo prodajali za kuhanje, zato je bil Ptujski lük najboljša izbira: ob kuhanju hitro razpade, vendar obdrži značilen okus.


Lükarji s Ptujskega polja so tradicijo triletne pridelave čebule ohranili vse do danes. Tako kot nekdaj, ga tudi danes pridelujejo na naravi prijazen način integriran ali ekološki, ki zagotavlja visoko kakovost njegovih plodov. Skladno z dolgo zgodovino pridelave so se v teh krajih razvili in obdržali mnogi lükarski običaji, tradicionalne jedi in tudi arhitektura hiš, katerih napušči so bili prilagojeni za sušenje lüka.

Po čem prepoznate Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo:

  • srčasta - ploščata oblika,
  • rdečerjava do svetlo rdeča barva zunanjih suhih luskolistov,
  • belo meso z vijolično rdečim nadihom in močnejšim vijoličnim robom,
  • dobro prenaša skladiščenje,
  • hitro razpade ob kuhanju,
  • najbolj značilen je zmerno oster okus,
  • močan vonj po čebuli.


Venci Ptujskega lüka

Najdemo ga v obliki tradicionalnih vencev in manjših pakiranjih. Zaradi pletenja v kite ima Ptujski lük z zaščiteno geografsko označbo več zelenega listja, listje je bolj žilavo in se ne lomi ob puljenju. Slednje je zelo pomembno, saj že od nekdaj Ptujski lük spravljajo izključno ročno. 

Plod sodelovanja z naravo

Pridelan na naravi prijazen način

Pridelujejo ga na naravi in potrošniku prijaznejši, integriran način, kar je zagotovilo, da je poleg lepega videza tudi kakovostna čebula in predvsem dobrega okusa. Njegova pridelava je pod stalnim strokovnim nadzorom pooblaščenih organizacij. Integrirano pridelano svežo zelenjavo v Sloveniji prepoznamo, saj je označena s posebnim znakom blagovne znamke Pikapolonica in logotipom integrirani.


Pridelan izključno na Ptujskem polju

Območje pridelovanja ptujske čebule je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del ptujskega polja, ki se razteza med reko Dravo, reko Pesnico, mestoma Ptuj in Ormož ter obronki Slovenskih goric. Na Ptujskem polju ga pridelujejo že več kot 200 let, zato ima tudi zaščiteno geografsko označbo.

Podnebje na tem koncu je ravno prvo za pridelavo čebule, saj je ustrezna razporeditev padavin in tla so plitva a humozna, hitro ogreta in suha. Prav slednje je vzrok, da je Ptujski lük razvil ostrejši okus, po čem je tudi najbolj prepoznaven.
 

Pridelano v slovenski zemlji

Blagovna znamka Pikapolonica vam zagotavlja nakup sveže, neoporečne in zdrave zelenjave. Tako pridelana zelenjava je bogata z vitamini in minerali, hkrati pa sama pridelava ne obremenjuje okolja. Poskrbite za svoje zdravje tudi vi!